četvrtak, 14. srpnja 2016.

Privatne vojne i obavještajne usluge

Privatne vojne i obavještajne usluge su predmet velikog specijalnog istraživanja našeg Centra za javne politike i ekonomske analize

Zamislimo si mogućnost nadopune za na postojeće sustave nacionalne sigurnosti. Državni kontraktori u području sigurnosti sve su prisutniji trend, pogotovo u anglosaksonskim zemljama. Dugo vremena vladala je dogma o ekskluzivnom pravu države na nacionalnu sigurnost i državnom monopolu na legitimnu primjenu sile.

Ne bi trebalo dovoditi u pitanje legitimitet države da organizira i pruža javne usluge u području nacionalne sigurnosti. Temeljno je pitanje treba li država imati monopol na pružanje sigurnosnih usluga, ili je došlo vrijeme za inovativna promišljanja i rješenja u području javnih politika, odnosno otvaranje tržišta za privatne vojne i obavještajne usluge. 

Zadaća ovog istraživanja je prikazati ključne trendove u području američke nacionalne sigurnosti i ponudu tržišnih rješenja za područje koje se dugo vremena smatralo zatvorenim za preispitivanje, sve do liberalne revolucije 1980-tih.


Država je dobrodošla u području sigurnosti, a jednaku dobrodošlicu treba otvoriti svojoj konkurenciji koju čine korporativni vojnici i unajmljeni obavještajci. Jednako kao što su Šveđani 1990-tih uveli jednakost i konkurenciju privatnog i javnog sektora u području obrazovnih, zdravstvenih i drugih usluga, koje su nekada bile stvar monopolizma, slobodne zemlje započele su trend koji napreduje. Trend je započet u anglosaksonskim zemljama, a ima priliku da se proširi na kontinentalnu Europu.

Nema komentara:

Objavi komentar