četvrtak, 25. kolovoza 2016.

PAMETNO - projekcija trogodišnjeg proračuna

PAMETNO je postala prva hrvatska stranka s prijedlogom trogodišnjeg proračuna. Kao razrada na objavljeni program rasterećenja gospodarstva od poreza, nameta, opterećenja i prepreka, kroz trogodišnji proračun planira se smanjivanje mase plaća, materijalnih troškova, subvencija i tereta raznih upravnih pristojbi birokracije. Socijalni transferi (mirovine, zdravstvo, socijalna skrb i dr.) se okvirno zadržavaju (uz moguće racionalizacije). Povećavat će se rashodi za znanost i obrazovanje. Planira se više investicija iz EU fondova (što zahtijeva i nacionalno sufinanciranje). 


PAMETNO je prva stranka koja se zalaže za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Ipak, bez generaliziranja i bez linearnog pristupa. Zato se predlaže kompetitivno ocjenjivanje efikasnosti, uz varijabilno nagrađivanje efikasnih javnih službenika i mogućnost otkaza onima koji to nisu - u segmentima gdje „javni sektor treba osloboditi birokratskog tereta“. 

Racionalniji rashodi (umjesto primarnog oslanjanja na rast prihoda i većinom „uvezeni“ rast BDP-a) jedini su održivi put prema proračunskom višku do 2019. i smanjenju javnog duga. Stvarat će se proračunske rezerve za nepredviđene poteškoće. Fiskalnom konsolidacijom Hrvatska će vratiti financijski suverenitet i poboljšati kreditni rejting. 

Tek u takvim okvirima otvara se prostor za porezno rasterećenje dobiti na 15% i dohotka po jedinstvenoj stopi 20% (do čak milijun kuna godišnje), uz neoporezivi dohodak 3.600 kuna mjesečno. To se će se dogoditi u 2. fazi kako bi prijelazna prilagodba osigurala novi sustav kompenzacijskih poravnanja za lokalne jedinice. Nema novih poreza. Umjesto populizma bez pokrića u smanjenju rashoda i nadanja u rast poreznih prihoda, PDV srednjoročno ostaje isti dok se proračun i dug stabilizira. Doprinosi za II. mirovinski stup će rasti za 1 postotni bod u dva navrata, za koliko će se smanjiti doprinos za I. stup. Time se jača kapitalizirana štednja umirovljenika.

Nema komentara:

Objavi komentar