nedjelja, 19. lipnja 2016.

Tema za kurikularnu reformu - od Baltika do Crnog mora

Ima jedna slika koja mora ući u kurikulum. U školama se ionako često uči kako Hrvatska i nije tako loša u odnosu na druge zemlje, a kamoli nekakvu Istočnu Europu. Kakva Rumunjska, itd. Znamo već te kolektivističke obrambene mehanizme koji dominiraju zemljom u stagnaciji.

Ekonomski standard Hrvatske stagnira cijelo desetljeće. Kada usporedimo prosječni ekonomski standard po stanovniku u odnosu na EU=100 prosjek, usporedni podaci s tranzicijskim zemljama Istočne Europe pokazuju da Hrvatska doslovno stagnira. Slovenija je uz Hrvatsku ta druga zemlja koja još stagnira, ali ipak sa mnogo višim standardom. Dakle, dvije najbogatije zemlje na počecima tranzicije stagniraju u odnosu na EU prosjek. Rastu oni koji žele rasti - od Baltika do Crnog Mora - svi redom. Hrvatska i Slovenija su se utopile u uvjerenju da nisu istočna nego zapadna Europa. 

Rezultati su posljedica rada ne bilo kakvim nego tržišnim reformama kako bi se postigla veća konvergencija prema EU prosjeku. Zato naš Centar za javne politike i ekonomske analize zagovara javne politike koje su provodile Rumunjska, Estonija, Latvija, Litva i drugi šampijoni prestizanja ne samo Hrvatske, nego dugoročno održivog dostizanja EU standarda.

Ova mala slikica (podaci Eurostata) nam sve govori pa je toliko bitna da jednostavno mora biti dio kurikularne reforme. 

Što će se učiti kroz ovu sliku? Neka se uči kroz kurikulum koje reforme su sve proveli od Baltika do Crnog mora. Organizacija maturalnih i studijskih posjeta u tu regiju može biti poželjna odluka za budućnost hrvatskog obrazovnog sustava..


Nema komentara:

Objavi komentar